De aanval/aanval sequens

(oorspronkelijke tekst: Kim Hayes & Alison Lee)

Ik ben er zeker van dat elke therapeut die dit leest ooit in een sessie heeft gezeten waarin een koppel verstrikt raakte in een aanval/aanval sequens.

Hoe gaat een EFT therapeut om met deze stressvolle situatie?

Zelfs al verstaan we de cyclus van het koppel goed, toch kunnen we – zelfs na de-escalatie- verrast worden door een tafereel waarin partners als schijnbare vreemden sneren of roepen op elkaar terwijl  de therapeut dan bij zichzelf denkt:

Mijn god, wat is er gebeurd?

Ik zeg dan wel eens tegen mezelf:

Blijf kalm – dit is enkel hun cyclus. Mijn doel is om dit te verstaan en om elke partner te helpen om de cyclus te zien, inclusief de uitlokkende factor en de betekenis ervan, en om snel de primaire emotie van elke partner te identificeren.

‘Snel’ betekent hier soms het einde van de sessie!

Dus hoe dan omgaan met de eigenlijke aanval/aanval stuk?

Zolang het koppel niet zo hard schreeuwt dat ze andere therapiesessies in andere lokalen storen, duw ik opzettelijk mijn stoel weg om wat plaats te winnen, om enkele minuten te observeren en te verstaan wat er gebeurt.

Ik vraag hen:

Mag ik iets zeggen?

Als dat mislukt, spreek ik luider:

He – dit is jullie cyclus – dit is een goede gelegenheid om deze cyclus te verstaan, dus laat me ook even iets zeggen.

Indien nodig sta ik recht en herhaal ik mijn verzoek. Het doel is om de cyclus stap bij stap op te sporen en te ontmijnen, de uitlokkende factor te begrijpen en te begrijpen hoe deze werd geïnterpreteerd, om dan zo snel mogelijk in contact te komen met de onderliggende primaire emotie.

Wat als ze te hard roepen?

Ik vertel mijn koppels dan dat anderen hun woorden kunnen horen. Als het koppel een naam heeft voor hun cyclus (bv. de Wervelstorm, het Zwarte Gat), grijp dit dan aan om te tonen hoe zij – op dat eigenste moment – overmand worden door de cyclus. Zeg hen dat ze zich allebei verbranden aan de cyclus en benadruk vervolgens hoe jij op dat moment probeert om de wervelstorm of cyclus te stoppen om hen te helpen veranderen.

Vertel hen hoe indrukwekkend de cyclus voor jou (de therapeut) is, zeker wanneer je rechtstaat, en hoe het – net daarom – ongelooflijk uitputtend  moet zijn voor hen. Vandaar hun nood om door jou geholpen te worden en dat zij je zouden kunnen horen.

Anders gezegd: je valideert hoe onweerstaanbaar de cyclus is en hoe ze erin verstrikt geraken.

Besluit

Vertel het koppel dat zij dit inderdaad thuis ook doen, maar dat we de cyclus hier moeten stoppen en moeten leren verstaan om er te kunnen uit stappen. De cyclus is een gedeelde vijand die ze samen kunnen verslaan.
Deze metafoor helpt mensen om makkelijker afstand te nemen van de cyclus – en belicht de externalisatie van de cyclus. Het is de cyclus die dient bestreden te worden, niet de partner.

 

 

(met toestemming van ICEEFT vertaald uit de ICEEFT newsletter)