Beelden, metaforen en herkaderingen: kadootjes geven in EFT

Beelden, metaforen en herkaderingen: kadootjes geven in EFT

 

(Oorspronkelijke tekst: Alison Lee, Ph.D., C.Psych, Certified EFT Supervisor & Trainer, Ottawa Center for EFT)

Een jong koppel beschreef mij hun ruzie. Ik poogde hen te helpen hun cirkel te zien en te de-escaleren. Marie had ruzie met een collega op het werk en hoopte dat haar man, Lucas, haar ontreddering zou verstaan, haar zou begrijpen en troosten. Hij vertelde haar, tot haar ontgoocheling, dat als zij deze situatie anders had aangepakt, zij dit probleem had kunnen vermijden.

Zoals jullie je wel kunnen indenken, verhevigde dit de cirkel, met Marie die zich niet gehoord en beschuldigd voelde en Lucas die zich ten onrechte aangevallen voelde en zich terugtrok. Zoals het een EFT therapeut past, vermeed ik de inhoud en bleef ik dicht bij het proces dat plaatsgreep binnen het koppel. Hier kwam Lucas zijn mededogen met zijn vrouw naar boven en zijn onvermogen om te weten wat te doen als zijn overstuur is. Omdat hij geen andere middelen in zijn gereedschapskist heeft, gebruikte hij wat hij ter zijner beschikking had, en groef daarmee een put voor zichzelf.

Door af te stemmen op zijn eerste emotie en zijn verlangen haar te helpen kon ik zijn onhandig advies herformuleren als een ‘kadootje’ voor haar, vanuit zijn standpunt het kado om dergelijke moeilijke situaties in de toekomst te kunnen vermijden door X te doen. Deze metafoor gebruik ik vaak bij koppels. Mijn cliënten hebben elkaar dan het kado van het advies, het kado van het afsluiten om te relatie te beschermen. Soms kan ik zelfs zeggen dat ze elkaar het kado van kritiek geven. Met gelach en gemonkel, kunnen koppels vaak gaan spelen met dit beeld. Het beeld vangt de goede intenties van cliënten die gewoon niet weten hoe ze contact moeten maken met hun partner in deze omstandigheden. Ik gebruik deze metafoor ook bij supervisie wanneer de therapeuten nieuw zijn in het EFT model.

Vaak verwennen therapeuten hun cliënten met kadootjes. Door bijvoorbeeld zinnen te gebruiken als “probeer het zacht tegen hem te zeggen, gebruik ‘ik’ zinnen”, of door te zeggen ‘ in plaats van dit poog hem te zeggen wat je eigenlijk wil’ tegen een koppel in fase 1 die zich midden in hun cirkel bevinden. We hebben allemaal al de nood gevoeld om onze koppels iets te geven dat ons het gevoel geeft dat we hen helpen. Wanneer we ons vertrouwen stellen in het proces van EFT ontdekken we dat het schoonste kado dat we onze koppels kunnen geven is om hen in dieper contact te brengen met hun eigen ervaring en de ervaring van hun partner, en om te begrijpen dat onder hun woedende posities in de cirkel er zich zachte, tedere, en niet te stuiten gevoelens en verlangens zitten die hen dichter bij elkaar kunnen brengen.