De Evocatieve Sandwich

De Evocatieve Sandwich

(oorspronkelijke tekst: James Furrow, Brent Bradley & Nick Lee)

Er is niets zo prettig als samen met gepassioneerde collega’s EFT te leren, gebogen over een stapel transcripties en videobanden. Hard werkend om in het model te geraken. Soms kristalliseert er zich iets in deze momenten waardoor dit leren je praktijk begint te veranderen.

Dit is net wat gebeurde op die namiddag wanneer Brent en Nick voorbeelden van EFT therapeuten – die erin slaagden verzachtende evenementen te doen ontstaan – codeerden. Ze noemden wat ze vonden de “Evoc Sandwich”.

Voorbeeld

“Heb je haar verteld hoe bang je wordt als dit gebeurt?” (evocatief reageren/verruimen)

“Wanneer ze die blik op haar gezicht krijgt, heb je het heel moeilijk om daar mee om te gaan . Je panikeert. Alles vertraagt. Een deel van je zegt: “Oh nee, ik heb het weer verknoeid. Wat is er mis met mij?” (intensifiëring)

“Laat je haar ooit binnen wanneer je opgesloten geraakt in deze enge plek?” (evocatief reageren/verruimen).

Sandwich?

Wij merkten dit patroon van evocatief reageren – intensifiëring – evocatief reageren zo vaak op tijdens het coderen dat Nick er de term de “Evocatieve Sandwich ” voor bedacht – net zoals twee stukken evocatief ‘brood’ met een intensifiëring in het midden als het ‘vlees’ van de sandwich. We gebruikten “evoc” in onze codering, een afkorting voor evocatief reageren. Vandaar de “Evoc Sandwich!” Lekker, hè??

Sue

Onlangs hoorde Brent Sue presenteren in Ft. Worth, Texas. Bij het demonsteren hoe de therapeut in de sessie werkt, merkte ik dat Sue dit herhaaldelijk deed alvorens een partner te vragen zich naar de andere te keren voor een enactment. Ik bleef maar tegen mezelf zeggen: “Ze serveert een Evoc Sandwich!”

Bij geslaagde verzachtende gebeurtenissen moet de EFT therapeut het hechtingsgerelateerde affect – het vaakst zijn dit angsten – van de meer verwijtende partner bereiken en verduidelijken.

Besluit

De combinatie van evocatieve reacties samengehouden door een intensifiëring vergemakkelijkt een diepe emotionele verwerking die de cliënt gidst in het benaderen van de partner vanuit zijn of haar eigen hechtingsgerelateerd affect.

(Met toestemming van ICEEFT vertaald uit “ICEEFT Newsletters”)