De kracht van het hier-en-nu

De kracht van het hier-en-nu

(Oorspronkelijke tekst: Annmarie Early, Ph.D., LMFT, Gecertificeerd EFT Supervisor & Trainer Associate Professor / Director Eastern Menonite University)

Het komt vaak heel snel, nl. dat moment in therapie waar we van het “hier-en-nu” van de ervaring in de sessie bewegen naar het “daar-en-toen” van de inhoud. Het pakt ons onverwacht en we beseffen dat het spoor van informatie ons steeds verder heeft weggevoerd, weg van de ervaring in het nu.

Focussen op de beleving in het hier-en-nu brengt deze tot leven en voegt er directheid en emotionele intensiteit aan toe. Ons vermogen als therapeut om af te stemmen op het doorleefde gevoel in het nu (felt sense) helpt ons eraan vast te houden en het moment-na-moment te door te werken.

Mensen die buiten de ervaringsgerichte traditie opgeleid zijn, hebben vaak hulp nodig om oude gewoontes af te leren. Als EFT therapeuten hebben we het geluk een duidelijk model te hebben dat elke stap van het therapieproces begeleidt en effectieve ervaringsgerichte interventies gebruikt die emoties opsporen en verwerken.
Het begrijpen van de kracht van wat en hoe vragen (evocatief reageren) kan een sessie heroriënteren naar het hier-en-nu.
Eenvoudige zinnen als:

“Wat gebeurde er toen … “, “Hoe is dit voor u nu?”, “Kunnen we hier even blijven?”

herinneren de therapeut eraan terug te keren naar het moment dat bol staat van mogelijkheden.

Dus wat kunnen we doen als therapeuten om “levende” momenten van het hier-en-nu effectiever en bewuster op te sporen?
Ik denk dat we ondergedompeld moeten worden in de taal van de ervaring en toelaten dat het leren van binnenuit komt.

Hier zijn enkele suggesties die ik nuttig vond:

1. Bekijk je opnames/tapes en zoek specifiek naar alle momenten van de hier-en-nu ervaring. Wat levendig voelt in de sessie kan er heel anders uitzien op tape. Het herbekijken van je sessies zal je trainen in aandacht te schenken aan de manier waarop je aandacht wegdrijft van deze momenten, en je directe feedback geven om het moment opnieuw aan te spreken.

2. Gebruik met opzet evocatieve reflecties om je sessies te heroriënteren, te intensifiëren, te verdiepen.

3. Vind andere manieren om in het hier-en-nu van de sessie te blijven. Help je cliënten zich te richten op hun innerlijke beleving door zich te naar binnen oriënteren, zich te richten op een lijflijk gevoelde betekenis. Het gebruik van beeldspraak en metaforen kan nuttig zijn om in het hier-en-nu te blijven.

4. Leer van je enactments te genieten. Cliënten iets laten doen, er niet over te praten, houdt het hier-en-nu tegenwoordig.

5. Wees je bewust van je eigen patronen. Ieder van ons heeft redenen om afgeleid te geraken van de hier-en-nu ervaring. Wanneer je naar je opnames kijkt, neem je eigen patronen onder de loep en onderzoek je ontsnappingsroutes uit het hier-en-nu. Enkele herkenbare redenen kunnen zijn: een verlangen om de de sessie in een bepaalde richting te sturen, je eigen belangen in de plotlijn, je bent moe, of je bent bang voor de intensiteit van de emoties. Welke reden dan ook, aandacht voor je eigen patronen zal je helpen leren om te focussen op de levendigheid van de moment-tot-moment ervaring.

Een van de grote krachten van EFT is de mogelijkheid die therapeuten hebben om met emoties te werken in het hier-en-nu. Als we onszelf trainen om aandacht te schenken aan deze “levende” momenten in therapie, verwelkomen we de kracht van het tegenwoordige binnen in ons werk met cliënten.