Een goede reflectie is geen herhaling, het is een openbaring

Een goede reflectie is geen herhaling, het is een openbaring

(oorspronkelijke tekst: Rebecca Jorgensen)

Bij EFT treedt verandering op twee belangrijke manieren op: via een nieuw begrijpen van relationeel lijden door beide partners en via corrigerende emotionele ervaringen. In een proces van de-escalatie plaatst dit nieuwe begrijpen het probleem in de cyclus in plaats van dat partners elkaar beschuldigen.

Sue

Sue Johnson citeert Rogers vaak wanneer ze zegt: “Een goede reflectie is geen herhaling, het is een openbaring.” Wat EFT tijdens de fase van de-escalatie met een goede reflectie zichtbaar maakt, is dat emotionele ervaringen op twee niveaus — secundair en primair –gekaderd zijn binnen hechting.

De expressie van emotionele ervaringen gebaseerd op hechting is nieuw voor therapeuten die EFT voor het eerst leren. En hoewel deze therapeuten mogelijk reeds goed kunnen luisteren en reflecteren, vraagt EFT om de emoties te reflecteren die gebaseerd zijn op relationele betekenissen en interactiepatronen. Dit is een nieuwe taal en zoals elke nieuwe taal vraagt dit om oefening en herhaling.

De juiste reflecties

Hier zijn een paar voorbeelden van goede reflecties en hoe deze reflecties veranderen wanneer ze gebaseerd worden op gehechtheid.

Voorbeeld 1

De cliënt zegt:

Als ik probeer om iets voor haar te doen en ik zie dat ik haar heb teleurgesteld, doet dat pijn (houdt borst vast) en geraak ik gefrustreerd. Ik probeer het zo veel mogelijk te verdragen en dan ga ik weg.

Therapeut die de emotie reflecteert:

Het is alsof je hart pijn doet en je kan het gewoon niet aan, dus ga je gewoon weg.

Therapeut die de emotie van uit een hechtingsbasis reflecteert:

Je wil haar zo graag plezier doen. Als je ziet dat ze teleurgesteld is in jou, wordt het je te veel, het doet pijn, precies daar in je hart. Je probeert te blijven en het wordt frustrerend om haar opnieuw teleurgesteld te hebben. De boodschap dat je haar opnieuw hebt teleurgesteld is gewoon te veel voor je, dus je ga weg.

Voorbeeld 2

De cliënt zegt:

Het gaat altijd over haar. Ze gaat gewoon uit en doet haar eigen ding alsof niets van wat ik voel belangrijk is. Het is alsof het ofwel op haar manier moet, ofwel niet. Ik word gewoon zo boos.

Therapeut die de emotie reflecteert:

Het lijkt alsof niets wat je voelt belangrijk is en je wordt heel boos.

Therapeut die de emotie van uit een hechtingsbasis reflecteert:

Je wil zo graag voelen dat je belangrijk bent en het lijkt alsof je niet tot haar kan doordringen. Wanneer ze haar eigen ding doet is het alsof je er helemaal niet toe doet. Op die momenten voel je je zo onbelangrijk en dan word je gewoon boos.

Onvervulde hechtingsbehoeften

In de negatieve cyclus reflecteert de hechtingsgebaseerde emotie angst voor verlating en afwijzing. Deze angsten worden vaak uitgedrukt in begrippen zoals: de andere weinig responsief te vinden, zich niet of ondergewaardeerd te voelen, gevoelens van verlies of eenzaamheid en het ervaren van een gebrek aan veiligheid en steun. In essentie reflecteren hechtingsgebaseerde emoties thema’s die gebaseerd zijn op onvervulde hechtingsbehoeften. De fundamentele hechtingsbehoeften bestaan erin om een vorm van aanvaarding te voelen, erbij te horen, zich comfortabel en veilig te voelen.

Conclusie

Als we de hechtingsgebaseerde emoties van onze cliënten reflecteren tijdens een de-escalatie fase, zullen we zowel secundaire als primaire affecten reflecteren en daarbij het belang van de relationele betekenis benadrukken. Dit helpt onze cliënten om de negatieve cyclus te externaliseren en de angsten en onvervulde behoeften te begrijpen die de cyclus in stand houden zodat ze sneller een de-escalatie kunnen bereiken.

(Met toestemming van ICEEFT vertaald uit “ICEEFT Newsletters”)