Houd Me Vast training voor koppels geraakt door kanker

Georganiseerd door het Leuvens Kankerinstituut en EFT-België

In samenwerking met het Leuvens Kankerinstituut organiseert EFT-België een Houd Me Vast training voor koppels die geraakt worden door kanker.

De partnerrelatie speelt een belangrijke rol in het omgaan met kanker. Koppels die zich veilig verbonden voelen met elkaar zijn beter in staat om zich aan te passen aan de veranderingen die kanker met zich meebrengt en om elkaar emotioneel te ondersteunen. Verder blijken deze goed verbonden koppels minder negatieve gevoelens te ervaren zoals angst en hopeloosheid en beschikken ze over meer emotionele veerkracht.

Houd Me Vast gaat in op de emotionele noden van koppels bij wie kanker in de relatie kwam. Deze training heeft als doel om partners te ondersteunen in het veiliger en sterker maken van hun relatie, wat bijdraagt aan het versterken van hun emotionele veerkracht in het omgaan met deze levensbedreigende ziekte.

Houd me vast

Houd me vast intro

De Houd Me Vast training baseert zich op de Emotionally Focused Couples Therapy (EFT), een krachtig model voor relatietherapie dat werd ontwikkeld door Sue Johnson en voortbouwt op het gelijknamige boek Houd Me Vast. EFT-therapie heeft zijn wortels in de hechtingstheorie en zegt dat we als mensen beter functioneren wanneer we de emotionele nabijheid van onze partner voelen.

Deze training is warm aanbevolen voor koppels…

 • Die geraakt worden door kanker en waarbij de ziekte centraal staat in de beleving van hun relatie en verbinding met elkaar
 • Die hun relatie willen beschermen tegen de extra uitdagingen die kanker met zich meebrengt
 • Die behoefte voelen aan tijd en ruimte voor hun relatie en om te spreken over de impact van de ziekte op hun onderlinge verbinding
 • Die weer (meer) partners willen kunnen zijn voor elkaar
 • Die diepgaander willen begrijpen hoe ze op een positieve manier kunnen omgaan met onderlinge spanningen en gevoelens van afstand

Onderwerpen die tijdens de training aan bod zullen komen

In de training werken we met psycho-educatie, videomateriaal en individuele gespreksoefeningen.

 • Jullie liefde als belangrijkste hulpbron in het omgaan met moeilijke levensgebeurtenissen
 • Herkennen, begrijpen en doorbreken van negatieve relatiepatronen
 • De rol van emoties
 • Pijnpunten in jullie relatie
 • Jullie relatie (weer) warmer en veiliger maken zodat jullie beter kunnen omgaan met gevoelens van onzekerheid en angst en een mogelijk veranderend toekomstperspectief
 • De impact van kanker op jullie beleving van lichaam, intimiteit en seksualiteit

Trainers

Katrien Lagrou is klinisch psycholoog en ICEEFT gecertificeerd EFT-therapeut en supervisor. Voor EFT-België werkt ze als opleidingsverantwoordelijke voor de EFT-counselorsopleiding en de Houd Me Vast trainingen. Ze werkt als stafmedewerker en relatie en familietherapeut voor Context (UPCKULeuven) en daarnaast heeft ze een eigen praktijk voor psychotherapie – Huis Voor Relatietherapie.

Hadi Waelkens is klinisch psycholoog, seksuoloog en relatie- en gezinstherapeute op oncologie UZLeuven. Ze is EFT therapeut i.o. en heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van koppels en families in een oncologische setting. Ze is erkend opleider en supervisor (BVRGS). Ze zal het Houd Me Vast programma mee begeleiden en concreet invulling geven aan de impact van kanker op de beleving van het lichaam, intimiteit en seksualiteit.

Data

 • Vrijdag 1 – zondag 3 december 2023

Locatie

We verblijven in de gezellige B&B Amelhof die gevestigd is in een oude boerderij in Meise. Neem alvast een kijkje om deze bijzondere plek te ontdekken: www.amelhof.be.

We bieden deze training aan met twee overnachtingen obv volpension (vanaf 10 uurtje op vrijdag tem uitgebreid ontbijtbuffet op zondag.)

Het programma wordt gegeven vanaf vrijdagochtend om 9u30 tem zondagmiddag 12u. We kiezen ervoor om het programma te spreiden over drie dagen zodat we voldoende rustpauzes kunnen inlassen.

Kostprijs per koppel

We kunnen deze Houd Me Vast training kosteloos aanbieden omwille van de dankbare en gulle steun voor dit project van het Albertfonds. Meer info over het Albertfonds kunnen jullie hier terugvinden: www.albertfonds.be. Inbegrepen:

 • Houd Me Vast training + cursusmateriaal
 • twee overnachtingen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer
 • beddengoed en badlinnen inbegrepen
 • volpension (tem ontbijtbuffet op zondag)

Voor meer informatie en bij interesse om deel te nemen graag contact nemen met één van de trainers:

Blijf op de hoogte!

Registreer voor de nieuwsbrief van EFT België en blijf op de hoogte van onze initiatieven.