Studiedag en boekpresentatie: Vechten voor de liefde

Studiedag en boekpresentatie: Vechten voor de liefde

Naast het vieren van de geboorte van ons boek, brengen we op 22 maart de relationele dynamiek van partnergeweld tot leven. Partnergeweld is een heel complex fenomeen dat vele lagen kent. Het heeft de neiging niet alleen koppels, maar ook families, omgevingen, hulpverlening en zelfs een samenleving te polariseren. In die polarisatie gaat het verhaal van de meeste mensen die hieronder lijden verloren. Dit boek en deze dag proberen een stem te geven aan die mensen die vechten voor liefde.

Doorheen deze dag zal onze eigenwijze kijk op dit uitdagende thema zich ontrollen. We vertrekken hierbij vanuit de verhalen van koppels die in escalaties verwikkeld zitten. Het is hun wijsheid die we vertolken. Hun verhalen zullen op deze dag op verschillende manieren verteld en getoond worden door de auteurs.

Vertrekkende van al deze wijsheid van koppels geven we inzicht in en uitzicht uit de escalerende interacties. Mensen die gevangen zitten in een dynamiek van partnergeweld zitten namelijk zodanig bedolven onder overspoelende emoties en spanningen dat ze de bomen door het bos niet meer zien. Onderzoek toont aan dat koppels in dat geval in eerste instantie op zoek gaan naar geschreven bronnen om te begrijpen wat er gebeurt en hoe ze hier anders mee kunnen omgaan. Er bestaan nauwelijks boeken die op die nood inspelen. Daarop pogen dit boek en deze dag een antwoord te bieden.

Naast een introductie in het thema en het boek door de 3 auteurs, zullen Jef en Lieven een live-sessie met een geweldkoppel tonen en bespreken. Tot slot zal je deze dag ook twee gastsprekers aan het woord horen die vanuit een heel verschillende insteek iets brengen over het belang van spreken over de donkere kant van relaties. In het zichtbaar en bespreekbaar maken van deze donkerte ligt namelijk de weg naar een veiligere verbinding. We hopen iedereen die professioneel betrokken is op koppels die worstelen met escalaties te mogen verwelkomen op deze bijzondere boekvoorstelling.

Wanneer

 • Vrijdag 22 maart 2024
 • Onthaal: 09u00
 • Start: 09u30
 • Einde: 16u00
 • Receptie: 16u00- 18u00

Locatie

Iers College
Janseniusstraat 1
3000 Leuven

Overnachting

www.irishcollegeleuven.eu

Prijs

 • 140 EUR
 • Inclusief boek

Wie

Iedereen die professioneel betrokken is op koppels die lijden onder geweld en escalaties (huisartsen, therapeuten, hulpverleners uit CLB, CAW, OCMW, bijzondere jeugdzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg…)

Accreditatie voor artsen is aangevraagd.

Inschrijven

 • Inschrijven gebeurt online via het tabblad Reserveer een ticket voor dit evenement.
 • Je reservering is pas definitief na storting van het inschrijvingsbedrag.
 • De plaatsen worden gereserveerd volgens betaling.
 • Je betaling geldt als inschrijving.
 • Je kan je niet afzonderlijk inschrijven voor de verschillende sessies.

Betalingsinformatie en factuur

Deze betalingsinformatie ontvang je na je inschrijving ook per e-mail. Er wordt op het einde van de maand automatisch een factuur verstuurd naar de gegevens die u zelf invulde.

 • Bedrag: 140,00 EUR
 • IBAN: BELFIUS BE70 0688 9742 4425
 • BIC: GKCC BE BB
 • Begunstigde: EFT België VZW
 • Mededeling: Boekvoorstelling : naam deelnemer : factuurnummer (indien gekend)

Annulatie

 • Annulatie en terugstorten van het inschrijvingsbedrag komt met een administratiekost van 10% van het inschrijvingsbedrag.
 • Annulatie is niet meer mogelijk 1 maand voor de start van de activiteit.

Blijf op de hoogte!

Registreer voor de nieuwsbrief van EFT België en blijf op de hoogte van onze initiatieven.

09:00-09:30 onthaal
09:30-10:15 Partnergeweld in mensentaal
Jef Slootmaeckers en Lieven Migerode
10:15-10:45 Onze schrijfster aan het woord:
Vertelde verhalen – geraakt door geweld
Linne De Loof
10:45-11:05 pauze met koffie en thee
11:05-11:35 Van ‘Time out’ naar ‘Time in’
Hester Mobach
11:35-12:05 Zou een heel klein beetje oorlog… Een persoonlijke reflectie
Rika Ponnet
12:15-13:30 middagpauze
13:30-14:30 Geweldkoppel in beeld – patronen van partnergeweld bewerken
Jef Slootmaeckers en Lieven Migerode
14:30-14:50 pauze met koffie en thee
14:50-16:00 Geweldkoppel in beeld – het brengen van hoop
Jef Slootmaeckers en Lieven Migerode
16:00 Receptie en feestelijke overhandiging van het boek
18:00 Einde

Linne De Loof is klinisch psycholoog, contextueel systeemtherapeut (BVRGS) en EFT-therapeut (ICEEFT).

Ze werkte jarenlang met kinderen, jongeren, en volwassenen; koppels, ouders, gezinnen en hun ruime context en dit voornamelijk in de bijzondere jeugdzorg. Daarnaast ging ze aan de slag als opleider, supervisor en leertherapeut in systemische counselingsopleidingen. Sinds enkele jaren heeft ze een zelfstandige praktijk voor relatie- en gezinstherapie.

Daarnaast vertaalde haar diepe interesse in de verhalen over en tussen mensen zich in verschillende publicaties over haar werk met kwetsbare mensen.

Jef Slootmaeckers is maatschappelijk assistent, contextueel systeemtherapeut (BVRGS), EFT therapeut, supervisor en trainer (ICEEFT).

Hij werkte jarenlang in het algemeen welzijnswerk en verdiepte zich in het werken met partnergeweld en agressie. Sinds enkele jaren heeft hij een eigen praktijk voor relatietherapie. Hij specialiseerde zich in EFT en geweld en zoekt naar manieren om partnergeweld te benaderen vanuit gehechtheid en liefde. Jef is directeur van EFT-Belgium.

Hij is auteur van verschillende nationale en internationale artikels en schreef samen met Lieven Migerode eerder al het boek: Partnergeweld en Emotionally Focused Therapy. Vechten voor de liefde. (Lannoo Campus). Hij traint deze benadering op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland.

Lieven Migerode is klinisch psycholoog, relatie en gezinstherapeut, opleider en supervisor (BVRGS en ICEEFT). Hij is tevens EFT-trainer.

Hij introduceerde Sue Johnson in België ter gelegenheid van het Good Enough Couple Congres in 2006. Zijn mentoren in EFT waren Sue Johnson, Karin Wagenaar en Yolanda Von Hockauf. In 2014 richtte Lieven EFT België op en organiseerde het eerste externship. Ondertussen verzorgde Lieven EFT trainingen in België en over de hele wereld.

De EFT training voegt zich bij zijn 40 jaar ervaring als relatietherapeut. Daarnaast publiceert hij sinds jaren in binnen- en buitenland over liefde, relatietherapie, seksualiteit en de plaats van relatie- en gezinstherapie in psychologische zorg.

Rika Ponnet is seksuologe en leidt al jaren, samen met haar man Mark Boeykens (psycholoog) het relatiebemiddelingsbureau Duet. Als therapeute begeleidde ze talloze singles en koppels.

Ze is een veelgevraagd relatie-expert in de media, en heeft onder meer een vaste rubriek in Het Nieuwsblad Magazine en Libelle.

Hester Mobach werkt al bijna 20 jaar bij de Waag, een forensische polikliniek met 9 vestigingen door heel Nederland. Zij geeft hier traumabehandeling en relatietherapie aan mensen die geweld plegen naar hun (ex) partner.

Zij doceert als vaste docent binnen verschillende onderwijsinstellingen in Nederland over risicotaxatie en behandeling van huiselijk geweld.

Daarnaast is Hester verantwoordelijk voor de inhoud en ontwikkeling van de zorgprogramma’s partnergeweld en kindermishandeling binnen haar instelling. In die hoedanigheid heeft zij EFCT, met de hulp van Jef Slootmaeckers en Lieven Migerode succesvol binnen haar instelling geïmplementeerd.

Mensen die op één of andere manier ervaring hebben met partnergeweld, zitten met steeds terugkerende vragen: Hoe kan het dat we elkaar zo graag zien en tegelijk zoveel pijn doen? Is er iets mis met mij? Wat met de kinderen? Zal dit ooit overgaan?… Dit boek geeft antwoorden op zeven terugkerende vragen van koppels. Het vertelt een eigenwijze kijk die toont dat geweld en liefde twee kanten van dezelfde medaille kunnen zijn.

Oplopende ruzies en geweld doen ons schrikken en verstoppen de pijn van liefde die onder de lelijke buitenkant verstopt zit. Geweld ontstaat in de spanning die binnen en tussen twee mensen groeit als ze de veilige verbinding met elkaar verliezen. Dit boek beschrijft deze intense problematiek van binnenuit en geeft handvaten om er niet alleen anders naar te kijken, maar ook op een andere manier mee om te gaan.

Eén op vier volwassenen krijgt in zijn leven met partnergeweld te maken. Dit boek brengt de beleving van deze koppels. Het is een verhaal dat weinig verteld wordt, maar dat voor de meerderheid van deze koppels opgaat. Een verhaal over verlangen, onmacht, liefde en verlies. Voor iedereen die van dichtbij of verder af geconfronteerd wordt met escalaties in koppels.

Anderen over dit werk

Ik denk dat ik dit het eerlijkste, meest nuchtere, en tegelijk liefdevolste boek vind dat ik al las over relaties. Het is uniek hoe de auteurs naar de echte donkerte gaan die in zoveel relaties speelt en waarover zelden gesproken wordt – om dan toch de genuanceerde brug naar veerkracht en hoop te maken. Ik ga dit boek echt aanraden, want geweld zit in elke relatie: emotioneel of fysiek, openlijk of onderhuids en net dat geweld leert ons zoveel over de betekenis van liefde.” – Rika Ponnet 

In deze bijzondere dialoog tussen twee relatie-experts worden brandende vragen beantwoord over escalerende conflicten tussen partners. Linne de Loof heeft deze dialogen knap gevangen in fijngevoelige taal. De auteurs leggen -zonder oordeel- uit hoe de normale dynamiek tussen partners uit de hand kan lopen, vanuit de existentiële angst voor verlies. Zeer inzichtelijk en aanbevolen voor wie te maken heeft met kleine en grote relationele conflicten, binnen de eigen relatie, bij mensen in de omgeving of wie er professioneel mee werkt.” – Karin Wagenaar, relatietherapeut en EFT-trainer, Nederland

Facturatiegegevens

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.