Lichten, Camera, Actie! Wat? Mijn Eigen Opnames Maken en Bekijken?

Lichten, Camera, Actie! Wat? Mijn Eigen Opnames Maken en Bekijken?

(Oorspronkelijke tekst: Rebecca Jorgensen, Ph.D., Certified EFT Supervisor and Trainer)

Een van de normen binnen de EFT-wereld is het gebruik van eigen opgenomen sessies om het model te oefenen. Dat is immers hoe EFT oorspronkelijk werd ontwikkeld. Sue bekeek haar opnames steeds opnieuw als een wetenschapper-practicus, en dit bleek een krachtige manier om leren wat werkt binnen koppeltherapie. Ze leert ons onze eigen opnames te bekijken, en zegt dikwijls iets als “dat dit de beste manier is om EFT echt te leren.”

Dit artikel zal je enkele truuken leren over video-opnames, videos herbekijken en videos vernietigen, zodat je deze onmisbare methode kan gebruiken om je EFT-praktijk te verbeteren.

Deel 1: Het materiaal

Dit is wat je nodig hebt om de opnames te maken:

1. Een videocamera of een “web cam”.
2. Een externe microfoon (afhankelijk van je opzet, is dit optioneel). Onthou dat goed geluid belangrijker is dan goed beeld.
3. Een breedzoomlens (dit is optioneel, afhankelijk van de grootte van je kamer en camera).
4. Een tri-pod — een mini of tafelgrote tri-pod is vaak goed genoeg.

Natuurlijk voldoet elke videocamera. Maar, als je er nog een nodig hebt, raad ik de Kodak Zi8 aan. Het is een zakcamera zo groot als een iPhone, met een externe microfoonaansluiting en ruimte voor een geheugenkaart die tot 32GB dat kan opslaan — wat zoveel betekent als 11 tot 14 uur video! Deze kleine camera toont de beelden voordat je ze download, dus is het helemaal klaar om gemakkelijk mee te werken. Hier is een recensie. De Zi8 is compatibel met Macs and PC’s.

De andere opname-elementen zijn gemakkelijk te vinden op het internet. Voor de microfoon en de breedhoeklens die ik gebruik, kan je mijn recensie hier lezen.

Deel 2: Nu dat je voorbereid bent om de opname te maken, hoe zorg je ervoor dat het koppel akkoord gaat met de opname?

Gordon Meredith, een gediplomeerd EFT therapeut en supervisor-in-training, deelde onlangs zijn erg succesvolle manier om opnames voor te stellen bij koppels. Eerst benadert hij de koppels met vertrouwen dat opnames echt in hun voordeel zijn, en zegt dan:

Mijn standaardprocedure is koppels op video op te nemen and ik zou graag jullie toestemming daarvoor krijgen. Het voordeel voor jullie is dat ik tijd maak om de sessie opnieuw te bekijken. Het toont me dingen die ik gemist heb, dingen die ik wil benadrukken in volgende sessies en het verbetert mijn werk met jullie. Normaalgezien bekijk ik de video alleen maar soms neem ik het naar mijn consultatieteam en krijg feedback dat jullie extra steun en help bezorgt. En ik reken jullie niets aan voor de extra tijd.

Noot: Vergeet niet je cliënten een correcte overeenkomst/formulier te laten tekenen. Als je geen correct akkoord hebt, zou je EFT supervisor je er één kunnen bezorgen.

Deel 3: Nu ik de opname/tape heb, hoe bekijk ik het?

Je kan elke opname verschillende keren opnieuw bekijken, met verschillende intenties over wat je wil leren.
Wees klaar om te stoppen/starten en nota’s te maken. Vervolgens bekijk je de opname (die van jou of een trainingsopname) met aandacht voor:

1. De cyclus — wat is het patroon? Vul de 5 niveaus van de cyclus in (gedrag, percepties, secundaire emoties, primaire emoties en onvervulde noden) gebaseerd op Scott Woolley’s diagram van de cyclus. Schrijf een beschrijving op van elk niveau in de woorden van de cliënt.
2. De ervaring van de reactieve cyclus bij de achtervolger.
3. De ervaring van de reactieve cyclus bij diegene die zich terugtrekt.
4. Het hechtingsframe. Stop na elk statement van elke cliënt en schrijf een praktijkreflectie op dat een hechtingsframe inhoudt.
5. Affecttekens. Kijk naar kleine uitdrukkingen, lichaamstaal, of de cliënt beelden of emotionele inhoud gebruikt, en wanneer de secundaire of primaire affecten aanwezig zijn. Stop na een statement van de cliënt en schrijf een reflectie neer, gevolgd door een gissing of een evocatief antwoord om de uitdieping van de emotie in de praktijk te brengen.

Deel 4: Dossierbeheer

Confidentialiteit van cliëntengegevens is altijd van het hoogste belang. Opnames van cliëntensessies gemaakt voor training zijn niet bedoeld om deel te worden van het permanente cliëntenarchief. Niettemin, zolang je ze hebt zijn ze deel van het cliëntenarchief en moeten ze veilig opgeborgen worden; eens je ze niet langer gebruikt moeten ze vernietigd worden.
Gegevens die opgeslaan zijn op een harde schrijf moeten overschreven worden om volledig vernietigd te worden (op “delete” drukken is niet voldoende).

Naarmate je meer opnames en toestemming verwerft en de opnames leert bekijken met een juiste aandacht, zal je ontdekken dat je steeds natuurlijker aandacht kan schenken aan de cliënt binnen het model. Door dit te doen zal je merken dat je meer succes boekt en zal je meer koppels opnieuw verbindingen zien maken. En dat? Dat is bevredigend en plezant!