Sinds september 2013 verschijnen er in deze rubriek maandelijkse tips. Registreer je op onze gratis nieuwsbrief om automatisch op de hoogte gehouden te worden!
En toen stopte ik met zeggen dat ik haar mooi vind

En toen stopte ik
met haar te zeggen dat ik haar mooi vind,
vertelt hij me tijdens het eerste gesprek
wanneer we stilstaan bij hoe ze elkaar verloren. (meer…)
Ontdooien doen we samen

Vroeger bevroor Lena meestal
toen Thomas toenadering zocht.
Ze werd dan bang.
Bang dat als hij haar echt zou zien,
hij haar niet meer zou willen zien.
Thomas voelde zich dan machteloos en eenzaam. (meer…)
Denk je dat ik borderline heb?

“Denk je dat ik borderline heb?”
vraagt ze me
aan het begin van de sessie
met een indringende blik.
De beslistheid in haar stem
onthult dat ze lang nagedacht heeft
of ze me deze vraag zou stellen. (meer…)
Eenzaamheid en ongemakkelijkheid

Zoals gewoonlijk,
op dinsdag om 11u,
komt Toon mijn bureau binnen.
De voorbije vijf weken zag ik hem niet.
Ik ben op reis geweest
met mijn man en mijn dochter. (meer…)
Mooi en tragisch

Voor kerst heeft hij me weer niets gegeven.
Niets, zelfs geen kaartje
… roept ze uit in de sessie.
Nul moeite.
Nul respect.
Nul appreciatie.
Gehechtheid zaaien

EFT-therapeuten zijn gericht op het faciliteren van een veilige band tussen partners. Ze gebruiken daarvoor bepaalde interventies die we zouden kunnen omschrijven als het ‘zaaien van hechting’ (verderop ook ‘seeding attachment’). (meer…)
Kennismaking met EFFT: een verhaal

In december sloot ik mijn werkjaar af door deel te nemen aan de EFFT-opleiding gegeven door Jim Furrow en Gail Palmer in Utrecht. De opleiding was zo boeiend dat ik na de opleiding aan Lieven vroeg of ik er een stukje over mocht schrijven om te delen met de EFTcommunity in België. Op deze manier wil ik jullie even meenemen in het warme bad van EFFT, een mooie aanvulling op de EFT opleiding om ook met gezinnen te kunnen werken vanuit dit model. (meer…)
Hechtingskwetsuren: balanceren op het koord richting veiligheid

De tools in het omgaan met hechtingskwetsuren, waarvan sprake in dit artikel, zijn er om EFT-therapeuten uit te rusten voor de uitdagende taak om relaties te herstellen die gekwetst raakten door ontrouw en andere vertrouwensbreuken. De bijbehorende heftige emoties van kwaadheid, schaamte, rouw en angst kunnen ontmoedigend zijn voor de therapeut. Balancerend op een koord boven de afgrond van pijn en schaamte van de gekwetste partner en het schuldgevoel, het minimaliseren en de schaamte van de kwetsende partner, kan de therapeut erg onzeker raken om verkeerde stappen te zetten in het therapieproces. (meer…)
Als therapeut mee in de dans gestapt: terug afstemming vinden.

Een kern van onze houding als EFT-therapeuten is om een goede band op te bouwen en te onderhouden met onze cliënten. Uit hechtingsperspectief is dit noodzakelijk omdat wij eerst een tijdelijke veilige haven willen zijn voor onze patiënten. Hiervoor willen we emotioneel bereikbaar, responsief en betrokken zijn, m.a.w. afgestemd op de anderen.
(meer…)
Hechtingstaal gebruiken om te de-escaleren

Verandering in EFT ontstaat op twee manieren. Doordat partners een nieuw begrip ontwikkelen over hun relationele spanningen, en door correctieve emotionele ervaringen. In de de-escalatie zorgt dit nieuwe begrip ervoor dat het relatieprobleem geëxternaliseerd wordt als de ‘relatiecirkel’, eerder dan dat partners elkaar aanduiden als het probleem.
(meer…)