Tip van de maand

Sinds september 2013 verschijnen er in deze rubriek maandelijkse tips. Registreer je op onze gratis nieuwsbrief om automatisch op de hoogte gehouden te worden!

Kennismaking met EFFT: een verhaal

In december sloot ik mijn werkjaar af door deel te nemen aan de EFFT-opleiding gegeven door Jim Furrow en Gail Palmer in Utrecht. De opleiding was zo boeiend dat ik na de opleiding aan Lieven vroeg of ik er een stukje over mocht schrijven om te delen met de EFTcommunity in België. Op deze manier wil ik jullie even meenemen in het warme bad van EFFT, een mooie aanvulling op de EFT opleiding om ook met gezinnen te kunnen werken vanuit dit model. (meer…)

Hechtingskwetsuren: balanceren op het koord richting veiligheid

De tools in het omgaan met hechtingskwetsuren, waarvan sprake in dit artikel, zijn er om EFT-therapeuten uit te rusten voor de uitdagende taak om relaties te herstellen die gekwetst raakten door ontrouw en andere vertrouwensbreuken. De bijbehorende heftige emoties van kwaadheid, schaamte, rouw en angst kunnen ontmoedigend zijn voor de therapeut. Balancerend op een koord boven de afgrond van pijn en schaamte van de gekwetste partner en het schuldgevoel, het minimaliseren en de schaamte van de kwetsende partner, kan de therapeut erg onzeker raken om verkeerde stappen te zetten in het therapieproces. (meer…)

De opgebrande aanklamper terug betrekken in het proces.

Zonder enige twijfel hebben we allemaal al eens ervaren hoe moeilijk het kan zijn om aanklampende partners met een ‘burn-out’ terug in het proces te betrekken. In deze tip van de maand ga ik het proces van het opbranden van de aanklamper beschrijven en hoe daarbij de positie van de terugtrekker kan evolueren naar deze van eerder reactief aanklampen. Vervolgens geef ik tips over hoe je deze dynamiek kan herkennen en hoe je opgebrande aanklampers terug kan betrekken in het proces.

(meer…)

De wereld van onze cliënten binnenwandelen: 'Alsof’ het onze wereld is.

(Oorspronkelijke tekst: ‘As If’: Entering your Clients World (Yolanda von Hockauf, MEd, RMFT EFT Therapist, Supervisor & Trainer Vancouver Couple & Family Institute)

Stel je voor, je bent in een EFT-sessie, waar je door heel nabij te zijn beide partners helpt een blokkade te overbruggen. Je bevindt je plots op die magische plek die EFT-therapie met zich meebrengt: de innerlijke wereld van je cliënten. Om hier met hen te komen volg je de weg die vertrekt van hun gedrag, langs de secundaire gehechtheidsstrategie die de cliënten helpt om de andere op afstand te houden, naar hun innerlijke primaire beleving.

(meer…)